[...] równomierny, rzec można iż mamy tutaj doskonały przykład treningu interwałowego-ciagla zmiana szybkości wykonywania ruchu. Dlatego organizm energie nie czerpie z jednego źródła, a z kilku. Szczególnie ważne jest odżywianie. Przede wszystkim odpowiednia ilość białka i węglowodanów, nie zapominając o tłuszczach. Należy zwrócić uwagę, podobnie [...]
[...] były postrzegane, jako zdrowsze alternatywy dla masła, jaj i oleju kokosowego. Problem polega na tym, że dziś (na szczęście) pewne poglądy uległy rewizji i dominujące źródła tłuszczów w dietach low-carb, paleo to właśnie masło, jaja i olej kokosowy – ubogie w kwasy tłuszczowe omega-6. Po drugie, bardzo często badane diety były wyjątkowo [...]
[...] Robiąc zakupy nie zapomnij o soku pomarańczowym, morelach, brzoskwini, a z warzyw - o marchwi, brokułach, papryce, brukselce, pomidorach, sałacie i szpinaku - to znakomite źródła beta-karotenu. Dbaj też, aby nie zabrakło Ci najsłynniejszej witaminy świata - witaminy C. Gdzie jej szukać chyba już wszyscy wiedzą (świeże owoce i warzywa). Jej [...]
Hej, jako że temat wzbudził wiele kontrowersji postanowiłem napisać art. o tym magicznym środku. IGF-1 faq IGF-1 również znany jako somatomedyna - C to polipeptyd hormonu, o bardzo podobnych rozmiarach jak insulina. Jest produkowany w przeważającym stopniu w wątrobie w reakcji z hormonem wzrostu uwalniając go od gruczołów przysadki mózgowej. Wiele [...]
"Sprawa diety" zamieszczam link http://www.sfd.pl/Zbi%C3%B3r_link%C3%B3w_dzia%C5%82u_Od%C5%BCywianie-t418003.html Zdania na temat trzymania odpowiedniej diety podczas stosowania treningu ogólnorozwojowego są podzielne. Niby to dobrze, bo prędzej przyswoimy sobie zasady dobrego odżywiania, (jeśli takowe będziemy stosować). Daję tutaj przykład [...]
[...] 75% tej witaminy dzięki ochronnemu działaniu warstwy pochłoniętego oleju i efektowi dehydratacji ziemniaków podczas smażenia, ale mimo wszystko nie polecam ich, jako źródła witaminy C WITAMINA B5 = KWAS PANTOTENOWY W miarę stabilny przy pH 5-7 natomiast trochę nie trwały na ogrzewanie przy pH 3-4. Przy gotowaniu straty mogą [...]
[...] ADP tworząc ATP w reakcji: ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Później mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku [...]
[...] ADP tworząc ATP w reakcji: ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Później mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku [...]
[...] węglowodany: makaron, pizza, frytki, lody lub inne produkty węglowodanowe na które masz ochotę. Chcesz ciasteczka lub pączki? Zjedz je! O to chodzi, że w tym momencie te źródła węglowodanów o wysokim IG , są lepszym wyborem od słodkich ziemniaków czy ryżu . Musisz uzupełnić swoje zapasy węglowodanów , podkręcić metabolizm i dać swojemu [...]
K. Matella, fragment ksiaki OSTATNI POSIŁEK* PRZED SNEM - CZYLI CO WYBRAC: BIAŁKO CZY WEGLOWODANY - SPORNA KWESTIA? *-piszac o ostatnim posiłku w tym podrozdziale zawsze bedę miłą na mysli ostatni posiłek przed nocnym spoczynkiem . Dominujaca dotychczas strategia dietetyczna Oczywiscie mowa tu bedzie o ostatnim posiłku w ciagu dnia, [...]
[...] są różne. Każde zastąpienie 5% energii dostarczanej z nasyconych kwasów tłuszczowych tłuszczami wielonienasyconymi powoduje spadek ryzyka wystąpienia ChNS, w zależności od źródła o 10% lub 42-43% . Metaanaliza 21 badań nie dowodzi związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) a występowaniem chorób [...]
[...] wyląg, podczas gdy typowy ‘Masa ponad wszystko’ – wygląda przez cały rok bardziej jak ludzik Michalin i zajmuje się wymianą opon, niż osoba, która ćwiczy na siłowni źródła: http://www.t-nation.com/diet-fat-loss/anabolic-resistance-how-mass-diets-can-hurt-you http://portal.abczdrowie.pl/leptyna http://doktoratyihabilitacje.gumed.edu.pl [...]
[...] kazeina najwolniej, a białka jaj i mleka znajdują się pośrodku skali. Stosując odpowiednią mieszankę różnych białek, osiągniesz więcej, niż stosując białko z jednego źródła. ILE BIAŁKA POTRZEBUJESZ? Dla większości ludzi 2 gramy białka na kilogram masy ciała to wystarczająca ilość. Jednak osoby chcące znacznie zwiększyć masę mięśniową [...]
[...] niż wydaje się być na początku. W pierwszej kolejności musimy zdać sobie sprawę z faktu, że dopóki dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednio dużo białka (niezależnie od źródła) i energii dopóty nasze mięśnie będą się efektywnie regenerować po wysiłku a ich przekrój poprzeczny - wzrost oczekiwanej masy mięśniowej - systematycznie będzie się [...]
[...] na węglowodanach jako głównym źródle energii do życia i aktywności, a diety niskowęglowodanowe znacznie ograniczają ich podaż, potrzebny jest okres przystosowawczy do nowego źródła energii, jakim staje się spożywany tłuszcz i jego metabolity - ketony. Okres ten w przypadku Anabolic Diet trwa 12 dni i zezwala na maksymalną ilość węglowodanów równą [...]
[...] niestrawności, jak uczucie ciężkości w żołądku, wzdęcie. Chcą zakupić dobrej jakości gainer zwróć uwagę nie tylko na procentową zawartość białka ale i na to, z jakiego źródła pochodzi. Wybierając MASS XXL masz pewność, że komponent białkowy tworzy wysoce przyswajalny koncentrat białek serwatki. We wstępie pisałem, że gainer to odżywka [...]
[...] ilości tłuszczów w diecie. Parę ładnych lat temu dieta kulturystyczna składała się z ogromnej ilości żółtek, masła i śmietany. Później wyeliminowano prawie wszystkie źródła tłuszczów zwierzęcych oraz witaminy A i aż do dzisiaj (z małymi wyjątkami diet tłuszczowych) dominuje niskotłuszczowa białkowo-węglowodanowa dieta dla kulturystów. [...]
Artykuł ten przedstawia podstawowe zasady diety odchudzającej nie narzucając jednak konkretnych posiłków tak aby każdy mógł dobrać je według własnych upodobań. Omawiany artykuł napisany jest w sposób przejrzysty i zrozumiały wiec do dzieła: Każdy zjedzony przez nas pokarm składa sie z pewnych stałych składników. Są to (3 najważniejsze) : - [...]
[...] niestrawności, jak uczucie ciężkości w żołądku, wzdęcie. Chcą zakupić dobrej jakości gainer zwróć uwagę nie tylko na procentową zawartość białka ale i na to, z jakiego źródła pochodzi. Wybierając MASS XXL masz pewność, że komponent białkowy tworzy wysoce przyswajalny koncentrat białek serwatki. Gainery i otłuszczenie ciała We wstępie [...]
[...] cegiełek budujących komórki), z których część jest ważniejsza od pozostałych. Ostro trenujący kulturyści przyjmują ok. 2g białka na każdy kilogram wagi ciała dziennie. Dobre źródła: ryba, kurczak i indyk bez skóry, białko jajek, chude czerwone mięso, beztłuszczowe produkty mleczne. >>>Węglowodany. Główne źródło energii (aczkolwiek to tłuszcze są [...]